Mazie sāļie kīši (quiche)

Domāju, kā lai nosauc šo ēdienu, jo latviski vārds “quiche” tiek tulkots kā sāļais pīrāgs, bet tā kā tie ir tādi maza izmēra sāļie pīrāgi, tad gluži par sāļajiem pīrādziņiem negribējās tos nosaukt🙂 Ja kādam ir idejas- laipni lūgti!

Bet nu par pašu recepti- parasti taisu liela izmēra sāļo pīrāgu jeb kīšu, taču šoreiz izlēmu mazliet pamēģināt to visu pasākumu uztaisīt mafinu pannā.

Man sanāca 12 gab. bezgala gardas un sātīgas uzkodas, kuras ir ērti paņemt līdzi, piemēram, izbraukumos pie dabas, lai nav jādomā, kur dabūt nazi lielā pīrāga sagriešanai un nav vajadzīgi arī šķīvji to ēšanai – kā teikt – kompaktais sāļā pīrāga variants.

Nepieciešams:

Mīklai:

  • 220 g milti
  • 120 g auksts sviests
  • 1/2 tējk. sāls
  • 3- 4 tējk. auksts ūdens

Pildījumam:

  • 3-4 olas
  • 150 ml saldais krējums (var aizvietot ar 10% kafijas krējumu)
  • 100 g cietais siers
  • 200 g kūpinātas vistas vai cūkgaļas, vai bekona
  • 1 sīpols
  • sāls un pipari pēc garšas
  • dažādas sēklas (linsēklas, sezama sēklas, ķirbju sēklas utml.) pārkaisīšanai

Miltus sajauc ar sāli, pievieno sīkos gabalos sasmalcinātu sviestu. Visu šo masu ar pirkstiem drupina, līdz izveidojas rīvmaizei (vai smiltīm) līdzīgas konsistences masa. Tad pieliek ūdeni, mīca mīklu līdz to var savelt nelielā bumbā. To liek ledusskapī atpūsties apmēram 15 min. Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 grādiem.

Tikmēr gatavo pildījumu- sīki sagriež sīpolu, nelielās strēmelēs gaļu un to visu nedaudz apcep olīveļļā uz pannas līdz sīpoli kļūst zeltaini.

Tad no ledusskapja ņem ārā mīklu un sadala 12 vienādās daļās, liek mafina pannas formās, veidojot pamatu sāļajiem groziņiem.  Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 5- 10 min, līdz mīkla ir pavisam nedaudz brūna. Ņem ārā un liek groziņos sacepto gaļu ar sīpoliem.

Sakuļ olas, pievieno saldo krējumu un smalki sarīvētu sieru, sāli, piparus. Sagatavoto masu lej iekšā groziņos. Ja ir vēlēšanās, tad var pārkaisīt ar dažādu sēklu maisījumu, piemēram, linsēklām, saulespuķu sēklām, ķirbju sēklām utt.

Cep 180 grādos apmēram 20- 30 min vai kamēr kīši ir gaiši brūni apcepušies.

salais mini pirags


Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: