Mājās gatavots jogurts

Recepte visiem jogurta cienītājiem un tiem, kuri vēlas ēst veselīgus produktus bez dažādām E piedevām. Īpaši ģimenēm, kurās daudz ēd jogurtu, šis ir arī veids kā mazliet ietaupīt.

Galvenais jogurta gatavošanā ir pareizas temperatūras izvēle, kad pienam tiek pievienots jogurta ieraugs. Ja piens būs par karstu, tad ieraugs sabojāsies vai, ja par vēsu, tad ieraugs pienācīgi nesāks darboties. Bet galvenais nevajag nobīties no tām precīzajām temperatūrām un mēģināt,pat ja pirmajā reizē nesanāk ideāli.

Es parasti izvēlo tādu jogurtu, kas ir bez konservantiem.

Nepieciešams:

  • apmēram 4 ēd.k. bezpiedevu jogurts, piemēram, Biolakto, grieķu jogurts vai tīrkultūra utml.
  • 1 litrs 2% (vai treknāks) piens

Pienu uzkarsē, bet nevāra! Lej pienu bļodā un atdzesē līdz 40- 42 grādu temperatūrai. Jogurtu (vai tīrkultūru) pievieno nelielam daudzumam piena, kas ieliets atsevišķā trauciņā. Visu samaisa un lej iekšā pārējā pienā. Izmaisa. Tad pārliek pāri pārtikas plēvi, ietin segā (vai ziemā var ietit segā un likt pie radiatoriem) un liek, lai gatavojas.

Apmēram pec 8- 12 stundām jogurts gatavs. Es parasti to lieku gatavoties uz nakti. Gatavs!

Tad jogurtu liek ledusskapī dzesēties.

Pievieno augļus, ievārījumu vai ko citu, kas garšo, un lieliskas brokastis gatavas!

Padomi!

  • Vislabāk piena temperatūru pārbaudīt ar īpaši ēdieniem domāto termometru, jo piens nedrīkst būt ne par karstu, ne par vēsu. Bet ja tāds nav, tad izmanto vienkāršu metodi- pirkstu iemērcot pienā, ir jāvar tajā noturēt pirkstu apmēram 5 sekundes.
  • Ja vēlas jogurta masu stingrāku, tad to ieliek sietā un ļauj liekajam šķidrumam notecēt

majas gatavots jogurts


4 responses to “Mājās gatavots jogurts

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: