Karameļu kūka ar mandelēm

karamelu kukaIedvesma šai receptei man radās, gatavojot karameles mērci, kad es iedomājos- kāpēc gan nevarētu taisīt arī kūku, kuras krēmas pievienota karamele? Domāts- darīts!

Ja nevarat saņemties (kaut arī tas ir ārkārtīgi vienkārši izdarāms) vai vienkārši nav laika pagatavot karameļu mērci, tad varat mēģināt krēmam pievienot veikalā pirkto, tikai tad nezinu, cik daudz tā jāpievieno, jo ar to neesmu gatavojusi.

Pamatā tā ir gatavota kā siera kūka, tikai krēmam pievienota karameles mērce.

Garnējumu var arī nelikt, ja nav vēlēšanās, bet ko lai saka- ar garnējumu tā izskatās daudz skaistāk🙂

Nepieciešams:

Pamatnei:

  • 180 g cepumi (dāmu pirkstiņi, Selga, jebkuri smilšu cepumi)
  • 50 g sviests

Krēmam:

  • 250 g mascarpone siers
  • 200 g svaigais siers (piemēram, Kārums)
  • apmēram 300 ml karameles mērce (bet varbūt vajag vairāk vai mazāk- skatoties kāda kuram gaume un vēlme pēc salduma)
  • 1 ēd.k. želatīns

Garnējumam:

  • 50 g mandeļu skaidiņas
  • 100 g cukurs

vai

  • 100 g šķidras karameļu mērces
  • 50 g mandeļu skaidiņas

Sasmalcina cepumus, pievieno izkausētu sviestu. Samaisa visu un liek kūkas pamatni (20 cm diametra) tortes formā ar noņemamām malām. Cep uzkarsētā krāsnī apmēram 5-10 min, kamēr pamatne gaiši brūna. Atdzesē.

Kamēr pamatne dziest, sagatavo siera masu- samaisa kopā svaigo sieru un mascarpone sieru. Pievieno karameles mērci. Visu kārtīgi samaisa. Ja šķiet, ka masa nav gana salda, pievieno vēl karameles mērci. Vienmērīgi izmaisa. Pievieno arī iepriekš ūdenī uzbriedinātu un pēc tam izkausētu želatīnu, vēlreiz visu izmaisa un lej uz atdzesētās kūkas pamatnes.

Garnējums-

1.variants: gatavojam cukura un mandeļu skaidiņu “cepurīti”. Uz cepampapīra uzzīmē tortes formas izmēra apli. Uz pannas vai katlā ar biezu dibenu uz lēnas uguns izkausē cukuru (šeit ļoooti uzmanīgi, lai nesadedzinātu cukuru, savādāk tas būs rūgts!) Kad cukurs izkusis, to ātri lej uz cepampapīra un masu izsmērē pa visu paredzēto iezīmēto formu. Pārkaisa ar mandeļu skaidiņām. Kamēr masa ir mīksta, ar asu nazi apaļo kausētā cukura un mandeļu formu ar asu nazi sagriež tik lielos sektoros (kā tortes gabaliņos), cik lieli ir paredzēti gabaliņi. SVARĪGI! Ar izkausētā cukura masu ir jāstrādā ļoti ātri, jo tā ātri sacietē un tad tā nebūs vai būs grūti lietojama.

2.variants. Uz gatavās kūkas virsmas lej atdzesētu karameļu mērci un pārkaisa ar mandeļu skaidiņām.

Kad masa nedaudz atdzisusi un sāk sacietēt, tad pa virsu kūkai liek iepriekš sagatavotu mandeļu/ cukura “cepurīti”🙂

Liek ledusskapī atdzesēties apmēram uz kādām vismaz 2- 3 stundām , bet var arī atstāt pa nakti.

_MG_9035_2


8 responses to “Karameļu kūka ar mandelēm

  • Karameļu mērce | liene gatavo

    […] mērci esmu lietojusi gan kūkām, gan karameles saldējuma […]

    Like

    • Aiva

      Sveika,brīnumaina kūka tev sanākusi🙂 Cik noprotu tās fotogrājias arī ir tavas,tik nesaprotu kāpēc bildē tā virsma izskatās nesagraizīta tajos gabaliņos.. Un kā brūno cukuru iejaukt?🙂

      Like

      • lienegatavo

        Šī bide ir tapusi pirmā kūkas mēģinājuma laikā. Taisīju to mandeļu/cukura virsmu kā vienu veselu, bet pēc tam bija grūtības sagriezt to virsmu, tāpēc otrajā kūkas mēģinājumā jau laikus sagriezu virsmu pa sektoriem pirms likšanas uz kūkas😉
        Par brūno cukuru- tas paredzēts pamatnei, kuru sajauc kopā ar sasmalcinātiem cepumiem un izkausētu sviestu. Ja nav pieejams brūnais cukurs, var likt arī parasto.

        Like

  • Aiva

    āā,tad tas cukurs arī tādos graudiņos paliek.. Paldies par atbildi. Mēģināšu🙂

    Like

  • Aiva

    Aizmirsu pajautāt uz cik cilvēkiem apmēram sanāk kūka? Un vai to virsmu var arī mīkstāku padarīt lai mazie ar var ēst?🙂

    Like

    • lienegatavo

      Receptē ir minēta 20 cm diametra forma, kas nav nekāda lielā kūka, bet cilvēkiem 6 pietiks (bet tas arī atkarīgs no ēdāju ēstgribas😀 )

      Alternatīva virsmai varētu būt tāda- netaisi to cieto karameli, bet tad, kad kuka jau tās stundas nostāvējusies ledusskapī, tad pirms pasniegšanas vai nu visai kūkai pārsmērē pāri karameļu mērci (bet tad tā nevar būt pārāk bieza, jo nevarēs vienmērīgi pārklāt) vai arī katram gabaliņam pārliet pāri karameļu mērci un pārkaisīt ar mandeļu skaidiņām

      Like

  • Aiva

    Paldies! Jauks blogs (:

    Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: