Vienkāršais Napoleons

napoleonsAr šo recepti ir tā. Uzreiz pasaku, ka es nepretendēju uz klasiskās un vispareizākās Napoleona receptes statusu. Vienkārši kolēģes lūdza ielikt šo recepti, jo pāris reizes biju palutinājusi viņas ar šo gardumu.

Kaut arī spurojos pretī ilgi un dikti, jo likās, ka daudz jau internetā šīs kūkas receptes ir atrodamas….🙂 Bet nu labi, kāpēc gan cilvēkiem neparādīt, ka Napoleona kūku var pagatavot arī šādi- nu tā, kā es to gatavoju. Pavisam vienkārši. Vēl jo vairāk tāpēc, ka kārtaino mīklu tagad var iegādāties veikalā jau gatavu un līdz ar to gatavošanas process ir krietni ātrāks.

 

Nepieciešams:

  • 500 g kārtainā bezrauga mīkla (es ņemu “Tešlas” mīklu) + apmēram 100 g mīklas garnējumam

Pildījumam (vārītais krēms)-

  • 150 g mīksts sviests
  • 400 ml piens
  • 4 olas
  • 4 ēd. k. milti (bez kaudzes)
  • 4 ēd. k. cukurs
  •  2 tējk. vaniļas cukurs

Ja kārtainā mīkla ir bijusi saldētāvā, tad to izņem ārā un ļauj tai atkust. Tikmēr gatavo krēmu.

300 ml pienu lej katliņā un liek vārīties. Kamēr piens silst, izmantojot blenderi vai mikseri, sakuļ olas ar 2 ēd.k. cukura un vaniļas cukuru. Pievieno miltus, mazliet sakuļ, tad pielej 100 ml piena un vēlreiz sakuļ.

Kad piens uzvārījies, uguni nogriež uz pašu mazāko iespējamo. Tad uzkarsētajam pienam lej klāt sagatavoto sakulto olu/piena/miltu masu- nepārtraukti maisot (šo ir svarīgi ievērot, jo savādāk krēms piedegs!) , karsē līdz masa ir bieza skābā krējuma konsistencē. (Es šajā maisīšanas procesā izmantoju putojamo slotiņu). Katliņu ar krēmu noņem no uguns un strauji atdzesē, ieliekot aukstā ūdens peldē. Ziemā var izlikt ārā- sniegā, ja ir tāda iespēja. Lai krēms ātrāk atdzistu, to ik pa laikam apmaisa.

Kamēr krēms dzesējas, sakuļ mīkstu sviestu ar 2 ēd.k. cukura līdz sviests kļūst gaišāks un cukurs ir gandrīz izkusis. Sakulto sviestu iemaisa pavisam atdzesētā krēmā. Liek ledusskapī dzesēties.

Kad mīkla ar atkususi, ņemu 2 mīklas plāksnes (vienā iepakojumā ir 6 gab.), nolieku blakus tā, lai viena plāksnes mala ir nedaudz pāri otrai un tad pavisam mazliet izrullēju līdz izveidojas viena lielāka plāksne. Tā būs viena kūkas kārta. Sagatavoto plāksni liek uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Tad ar dakšiņu sadursta mīklu, lai tā tik ļoti nepiepūstos. Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos apmēram 10 min vai kamēr mīkla ir skaisti gaiši brūna. Un tā dara vēl 2 reizes, līdz ir gatavas visas 3 kūkas kārtas. Atdzesē.

Garnējumam: 1 vai 2 mīklas plātnes sagriež nelielos gabalos un cep tāpat kā kūkas kārtas līdz tās gaiši brūnas. Atdzesē un tad ar rokām sadrupina drumstalas.

Kad kūkas kārtas gatavas, ņem 1 kūkas kārtu, liek virsū apmēram 1/3 sagatavotā krēma, vienmērīgi ilīdzina un liek nākamo mīkas kārtu, tad krēmu. Arī kūkas malas apsmērē ar gatavo krēmu. Kūkas virsmu un malas pārkaisa ar sagatavotajām drumstalām.

Liek ledusskapī, lai savelkas vismaz pāris stundas. Es parasti to gatavoju iepriekšējā vakarā un pa nakti tā stāv ledusskapī.

Labu apetīti!

napoleons napoleons


One response to “Vienkāršais Napoleons

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: