Jāņogu krēms jeb “curd”

janogu_krems Ogu laiks Latvijā ir īss, bet tik intensīvs, ka to noteikti jāizmanto. Jāņogas ir tās ogas, kuras parasti izmanto sulas pagatavošanai, nu tad lūk viens variants kā to izmantot, izņemot jānogu debesmannas gatavošanā🙂

Curd no angļu valodas tiešā tulkojumā nozīmē biezpiens, bet šim krēmam pat nav ne attāla radniecība ar mūsu izpratnē biezpienu. Tāpēc es to saucu par krēmu. Valstīs, kur to daudz lieto, vispopulārākais ir citronu curd.

Šāda krēma pagatavošanai var izmantot arī citus skābus augļus un ogas, kas ir tipiskas un pieejamas Latvijā. Es šajā gadījumā izmantoju jāņogas.

Šo krēmu var vienkārši lkt uz maizes vai izmantot kūkās kā pildījumu vai desertos.

Nepieciešams:

  • 200 ml jāņogu sula ( bez cukura) vai 3 lielas saujas svaigas jāņogas ar visiem kātiņiem*
  • 150 g sviests
  • 2 lielas olas (vai 3 mazākas olas)
  • 2 lieli olu dzeltenumi
  • 80- 100 g cukurs

Olas  un olu dzeltenumus ieliek metāla bļodā (tas tāpēc, ka to pēc tam būs jāizmanto krēma pagatavošanai karsta ūdens tvaikos) un ar putojamo slotiņu viegli saputo kopā ar cukuru, pievieno jāņogu sulu. Visu izmaisa.

* ja ir svaigas jāņogas, tad ieliek tās katliņā un pielej pavisam nedaudz ūdens (apmēram 1 cm) un vāra uz vidējas uguns, kamēr ogas mazliet pašķīdušas un ir izdalījusies sula. Apmēram 10 min. kopš ūdens vārīšanās brīža. Tad ogu masu lej smalkā sietā un izspiež no biezumiem sulu. Atdzesē.

Katlā ielej nedaudz ūdens un to uzvāra. Kad ūdens uzvārījies, liesmu samazina uz vidēju vai mazu un virsū uzliek bļodu ar olu, sulas un cukura maisījumu (bļoda nevar saskarties ar ūdeni!). Kad masa ir silta, pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu un visu izmaisa.

Ar putojamo slotiņu nepārtraukti (kas ir ļoti svarīgi!) maisa krēmu līdz tas sabiezē (apmēram 10 minūtes). Krēms ir gatavs tad, kad izskatās  apmēram tāds kā mazliet šķidrāks skābais krējums :)  Bļodu ar krēmu noņem no katliņa, kur tas gatavojies un lieK dzesēties.

Ja vēlas ilgāk uzglabāt, tad karstu liek tīrās un izkarsētās burciņās. Bet var atdzesēt tāpat bļodā, bļodu pārklājot ar plēvi, lai uz krēma neveidojas cieta virskārta. Uzglabā ledusskapī (krēmu vēlams izlietot apmēram nedēļas laikā).

janogu_krems janogu_krems_2


Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: