Karameļu mērce

karamelu_merceĪsti gan nezinu kā pareizi to saukt- karameļu vai karameles mērce. Pieņemsim, ka daudzskaitlī. Tātad- dāmas un kungi- piedāvājumā karameļu mērce🙂

Pašiem pagatavot karameles mērci ir pavisam vienkārši. Vienīgais- ir jāievēro visi drošības pasākumi , jo kausēts cukurs ir patiesi ļoti karsts- var apdedzināties. Bet ja visu dara uzmanīgi un pārdomāti, tad nekādu problēmu nav.

Un gala rezultāts patiesi lielisks.  Mērce tikko pagatavota ir pietiekami šķidra, lai to viegli varētu pārliet pāri, piemēram, saldējumam. Bet glabājot ledusskapī tā mazliet sacietē. Ja vēlas to šķidru, tad droši to var padarīt šķidrāku, ieliekot trauku karstā ūdens peldē.

Nepieciešams:

  • 85 g sviests
  • 210 g cukurs
  • 125 ml saldais krējums

Katlā ieber cukuru un liek to karamelizēties uz mazas uguns, ik pa laikam sakratot, lai cukurs vienmērīgi izkūst. Esiet pacietīgi un NEMAISIET! Galvenais NEPIEDEDZINĀT cukuru, jo tad karamales masa būs rūgta un neēdama! Tad, kad karamele gandrīz izkususi- tas ir kluvusi medaini gaiši brūna, noņemiet to no uguns. Ja ir palicis kāds pavisam neliels daudzums cukura, tas izkusīs pats, jo cukurs ir ļoti karsts. Šajā brīdī var pavisam nedaudz pamaisīt izkusušo cukuru (kad tas viss principā ir gandrīz šķidrs).

Kad cukurs izkusis, noņem katliņu no uguns un pievieno sviestu. UZMANĪGI- masa sāks burbuļot! Un tad tikpat uzmanīgi ar metāla putu slotiņu visu samaisa. Kad tas izdarīts, pievieno saldo krējumu un visu kārtīgi samaisa, līdz masa ir viendabīga. Gatavs!

Šo mērci esmu lietojusi gan kūkām, gan karameles saldējuma pagatavošanai.

karamelu_merce


10 responses to “Karameļu mērce

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: