Baltvīnā cepta vista

cepta vistaKā man patīk cepeškrāsnī gatavot ēdienu! Ar nelielu laika ieguldījumu var iegūt patiesi gardas vakariņas vai pusdienas visai ģimenei. Šajā reizē kārta vistai. Veselai vistai.

Reizēs, kad esmu cepusi veselu vistu, vienmēr ir neliels satraukums vai tā būs gana sulīga, it īpaši filejas daļa, jo kā zināms, tai ir tieksme ātri izcepties un ja to pārcep, tad tā kļūst sausa un negaršīga.

Konkrēti šādā veidā vistu cepu pirmo reizi un jāteic- izdevās ar pirmo reizi un es biju sajūsmā, jo vista bija ļoti sulīga un garda. No tā mazumiņa, kas palika pāri, nākamjā dienā uztaisīju gardus dārzeņu un vistas gaļas salātus.

 

Nepieciešams:

  • 1 vesela vista (apmēram 2 kg)
  • 1 citrons
  • 4-5 svaiga timiāna zariņi
  • 50 g mīksts sviests
  • 170 ml sausais baltvīns
  • 2 lauru lapas
  • 1 tējk. olīveļļa
  • sāls, svaigi malti pipari

Noskalo vistu, nosusina. Pāņem pāris timiāna zariņus un pabāž zem vistas ādas. Lauru lapas un 2 timiāna zariņus pilda vistas vēderā. Tad ņem mīkstu sviestu un vairākās vietās pabāž zem vistas ādas. Kamēr gatavojat vistu, ieslēdziet cepeškrāsni un zkārsējiet to līdz 200 grādu temperatūrai.

Citronu pārgriež uz pusēm. Vienu pusi citrona sulas spiežot pārslaka pāri vistai. Izspiesto citronu ieliek vistas vēderā. Vistu pārslaka ar eļļu (eļļa palīdzē pielipt garšvielām) un no visām pusēm pārkaisa ar sāli un pipariem un kārtīgi ierīvē visu.

Ja vēlas (bet nav obligāti) citronam uz smalkas rīves norīvē miziņu (apmēram 1/2 vai 1 tējk.) un kopā ar sāli un pipariem to ierīvē vistā. Tad vistu liek cepamtraukā . Traukā ielej baltvīnu, ieliek timiāna zariņu un šķēlītēs sagrieztu otru citrona pusi (pāris šķēlītes ievieto vistai zem spārniem jeb padusēs).

Tagad cepšana. Vistu liek uz viena sāna un cep sakarsētā cepeškrāsnī 20 min., tad izņem ārā un uzmanīgi pagriež uz otriem sāniem, cep vēl 20 min. Tad ņem ārā vēlreiz, samazina cepšanās temperatūru līdz 180 grādiem un pagriež ar krūtiņu uz augšu un cep 20 minūtes vai kamēr vista ir gatava un kļūst zeltaini brūna.

Vistas gatavību var pārbaudīt ar nazi iegriežot mazliet starp stilbu un ķermeni. Ja gaļa vēl ir sārta un tek sārta sula, tad pacep vēl, kamēr gatava- gaļa nav sārta (es cepu vēl apmēram 10- 15 minūtes). Galvenais nepārcept, tad gaļa būs sausa. Tapec šajā etapā vistu vajag pieskatīt, jo kā zināms, katrai cepeškrāsnij ir savas cepšanas īpatnības🙂

Vistu izņem no krāsns un pārklāj ar foliju un ļauj atpūsties 10 minūtes. Izveidojušos sulu no cepeša var izmantot kā mērci. Labu apetīti!

* receptei iedvesmojos no žurnāla “Fabulous Food”.

cepta vista


One response to “Baltvīnā cepta vista

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: