Jaunlopa gaļas sautējums ar dārzeņiem un žāvētām plūmēm

galas_un_darzenu_sautejumsLai arī gaļas ēdienus negatavoju ļoti bieži, taču tad, kad to daru, izvēlos kvalitatīvu gaļu un kārtējo reizi pārliecinos, ka tieši laba gaļa ir viens no nosacījumiem, lai ēdiens izdotos patiesi labs. Šis sautējums ir ļoti piemērots drēgnajiem ziemas vakariem, jo ēdiens ir gana sātīgs.

Šajā receptē es klasiski pierasto dārzeņu vietā izmantoju tādus, ko varbūt liela daļa savā uzturā pat nelieto- kāļus un selerijas sakni. Katrā ziņā noteikti iesaku pamēģināt! Kāļi lieliski aizstāj tik pierastos kartupeļus. Un tos var izmantot ne tikai sautējumos, bet arī zupās.

Un vēl- lai Jūs nebaida ilgais gatavošanas laiks- ticiet man- tas ir to vērts!

* recepte tapusi sadarbībā ar recepšu žurnālu “Mājas virtuve”

Nepieciešams:

  • 700 g jaunlopa gaļas (tādu, kas piemērota sautēšanai)
  • 2 vidēji sīpoli
  • 5 ķiploku daiviņas
  • 4 vidēji burkāni
  • 1 liels kālis (vai rācenis)
  • 1 neliela selerijas sakne
  • 200 g žāvētas plūmes
  • 1 lauru lapa
  • pāris svaiga timiāna zariņi
  • 6 smaržīgie pipari
  • 1 tējk. sāls
  • 1 ēd.k. sinepju graudi
  • ½ tējk. Kajenas pipari

Gaļu sagriež tādos vidēji lielos gabalos (apmēram 4 x 4 cm).  Sakarsētā pannā, kurā ir nedaudz eļļas, no visām pusēm ātri apcep gaļas gabaliņus skaisti brūnus (bet skatieties, lai nepārceptu). Liek lielā katlā. Sīki sagriež sīpolus un ķiplokus, liek klāt gaļai. Pievieno 100 g uz pusēm sagrieztas žāvētas plūmes un pārējās garšvielas- lauru lapu, timiānu, piparus, sāli, sinepju graudus. (kajenas piparus tagad neliek- tos pievienosim vēlāk).  Katlu liek uz mazas uguns, pārlej gaļai pāri vārošu ūdeni tā, lai ūdens ir apmēram 1 cm virs gaļas (man sanāca apmēram 400 ml). Liek virsū vāku un sautē apmēram 1 stundu.

Kamēr  gaļa sautējas, nomizo dārzeņus- burkānus, selerijas sakni un kāli, dārzeņus nomazgā. Sagriež vidēja izmēra gabalos. Kad gaļa sautējusies apmēram stundu, pievieno kajenas piparus, dārzeņus un žāvētas plūmes (Veselas! Sagriezt uz pusēm tad, ja tās ir lielas). Ja ūdens katlā ir krietni mazāk kā sākumā, pielej mazliet vāroša ūdens. Pagriež mazliet lielāku uguni un turpina sautēt, kamēr dārzeņi mīksti (apmēram 30- 40 min). Sautējums gatavs! Ja nepieciešams pievieno vēl papildus sāli.

* recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Mājas virtuve”.

galas_un_darzenu_sautejums


Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: