Turku zirņu un lēcu zupa ar dārzeņiem

zirnu_zupaTiem, kas vēl nav nogaršojuši turku zirņus, noteikti iesaku pagaršot! No tiem var pagatavot humusu, likt salātos, kā arī ēst tāpat- vienkārši izvārītus. Protams, tos var arī pievienot zupām. Šī ir sātīga, tumīga un garda zupa. Turku zirņus dēvē par augstvērtīgākajiem pākšaugiem pasaulē, jo to sastāvā esošais olbaltumvielu sastāvs ir līdzīgs dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām, kas nozīmē, ka šī varētu būt ideāla zupa gavēņa laikā.

* recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Mājas virtuve”

 

 

Nepieciešams:

  • 1 sīpols, sasmalcināts
  • 4 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
  • 1 liels burkāns, kubiņos
  • ½ – 1 tējk. kūpinātas paprikas pulveris
  • 1 tējk. kumīna (romiešu ķimenes)
  • 1- 1,5 litrs dārzeņu vai vistas buljona (vislabāk pagatavot pašam)
  • 400 g bundža gabaliņos sagrieztu tomātu
  • 100 g sarkanās lēcas
  • ½ tējk. kaltēta timiāna
  • 2 lauru lapas
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • 1 tējkarote sāls
  • ¼ tējk. maltu melno piparu
  • 300 – 350 g vārīti vai konservēti turku zirņi
  • 100 – 200 g saldēti vai svaigi zirnīši
  • dažādi zaļumi pēc izvēles

Lielā katlā, uzkarsē olīveļļu (uz vidējas uguns). Pievieno sīpolus un cep, ik pa laikam apmaisot līdz tie ir mīksti (apmēram 5 minūtes). Pievieno ķiploku, burkānu, kūpināto papriku, kumīnu un visu apcep visu laiku maisot (apmēram 2 minūtes). Skatieties, lai ķiploki nepaliek pārāk brūni, jo tad tie būs rūgti!

Pievieno buljonu, tomātus, sarkanās lēcas, timiānu, lauru lapas, sāli, piparus un uz mazas uguns turpiniet vāriet aptuveni 10 min (katlam uzlieciet vāku). Pievieno turku zirņus un vārā vēl kādas 10 minūtes.

No katla nosmeļ apmēram 2 – 3 zupas kausiņus zupas un sablenderē. Pievienojiet sablendēto zupu atpakaļ katlā un samaisa. Pievieno zaļos zirnīšus un zaļumus. Mazliet pavāra un gatavs!

P.S. Ja vēlaties, lai zupa būtu biezāka jeb tumīgāka, sablenderējiet lielāku zupas daudzumu.

zirnu_zupazirnu_zupaa2


Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: