Sarkanbaltsarkanā svētku kūka

kukaLatvijai novembris ir svētku mēnesis. Un šī kūka, kas atgādina Latvijas karoga krāsas, 18.novembra svētku galdā būtu pašā laikā. Angļu valodā šō kūku sauc par red velvet cake jeb sarkanā samta kūku.

Atšķirībā no citām „sarkanā samta” kūkām, šai nav pievienota mākslīgās krāsvielas (tās ir aizstātas ar biešu sulu), kas nozīmē, ka varat bez bažām dot kūku arī bērniem. Lai izdodas skaisti un garšīgi nosvinēt!

 

 

 

Nepieciešams:

  • 200 g milti (vislabāk pilngraudu)
  • 200 g cukurs
  • 100 g mīksts sviests
  • 2 olas
  • 4 vidēja izmēra svaigas bietes jeb 140 ml reducēta biešu sula (pagatavošanas gaita receptē)
  • 2 tējk. labas kvalitātes kakao (vislabāk dabīgais)
  • 100 ml paniņas
  • 1 tējk. cepamais pulveris
  • 1 tējk. etiķis (var lietot arī rīsu, ābolu vai vīna etiķi)
  • 1 tējk. citrona sula
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakts
  • šķipsna sāls

Krēmam:

  • 170 g svaigais siers
  • 250 g mascarpone siers
  • 100 g pūdercukurs
  • 50 g mīksts sviests
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakts

Iesākuma sagatavo reducēto biešu sulu. Tas nav nekas sarežģīts! Ir 2 varianti- 1.variants: nomizojam bietes un izspiež sulas spiedē sulu vai arī 2.variants: sagriezām nelielos gabalos svaigās bietes, pielej 300 ml ūdens un virtuves kombainā vai jaudīgā krūzes blenderī visu sasmalcina. Iegūto šķidrumu notecina caurdurī. Būtu jāsanāk apmēram 400 ml biešu sulas. Sagatavoto sulu liek nelielā katliņā un vāra uz vidējas uguns apmēram 15 – 20 min. līdz sulas daudzums ir sarucis uz vairāk kā pusi. Atdzesē. Pievieno etiķi un citrona sulu. Kamēr dziest biešu sula, sagatavo pārējās sastāvdaļas. Bļodā ber izsijātus miltus, kakao, cepamo pulveri un sāli. Visu samaisa.

Ar mikseri saputo mīksto sviestu ar cukuru, kamēr masa kļūst gaišāka un gaisīgāka. Pa vienai pievieno olas, vaniļas ekstraktu. Kad viss ir viendabīgā masā, pievieno paniņas un izmaisa, bet nekuļ! Sagatavoto masu pievieno sausajām sastāvdaļām un visu kārtīgi izmaisa. Tad pievieno atdzesēto biešu sulu un visu kārtīgi izmaisa.

Liek masu 20 cm ar taukvielām ieziestā formā ar noņemamām malām un cep 175 grādos apmēram 20- 25 minūtes vai kamēr, iedurot kociņu kūkas vidū, tas ir sauss. Galvenais- nepārcept, jo tad kūka zaudēs savu skaisti sārto krāsu un paliks vairāk brūna, nevis sarkana.

Sagatavo pildījumu- ar mikseri sakuļ svaigo sieru, mascarpones sieru, pūdercukuru un mīkstu sviestu. Pievieno vaniļas ekstraktu. Visu izmaisa. Krēmu smērē kūkas vidū un dekorē arī kūkas virsmu un malas.

kuka


Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: