“Hercogienes kartupeļi”

karupeliKāds skaists nosaukums kartupeļu ēdienam! Arī vizuāli ēdiens ir skaists. Vai ēdienam ir kādas īpašas sastāvdaļas? Nē- tā ir kartupeļu biezputra, kurai ir pievienoti olu dzeltenumi, sviests, saldais krējums un garšvielas. Pēc tam tā tiek apcepta cepeškrāsnī.

Diemžēl es nezinu, no kurienes ir radies tāds nosaukums, bet varbūt tas ir tāpēc, ka šādā veidā pagatavots ēdiens izskatās ļoti elegants.

*recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Mājas Virtuve”

 

 

Nepieciešams:

  • 5 vidēji kartupeļi
  • 4 olu dzeltenumi
  • 50 g sviests
  • 1 ķiploka daiviņa
  • ¼ – ½ tējk. malts muskatrieksts
  • 6 ēd.k. saldais krējums (var likt arī pienu vai kafijas krējumu)
  • Pārkaisīšanai- uz smalkas rīves sarīvēts cietais siers
  • Apsmērēšanai – 2 ēd.k. izkausēts sviests
  • Sāls un svaigi malti pipari- pēc garšas
  • Masai var pielikt zaļumus- ja vēlaties

Kartupeļus nomizo un sagriež nelielos gabaliņos, lai ātrāk izvārās (mazliet lielākus nekā liekat zupā), pievieno 1 daiviņu ķiploka un vāra (ūdenim, kurā tiek vārīti kartupeļi, pieliek šķipsnu sāls) līdz kartupeļi mīksti. Nolej lieko ūdeni, mazliet atdzesē un tad ar stampiņu vai speciālu kartupeļu smalcinātāju, sasmalcina kartupeļus viendabīgā masā. Kamēr masa silta, pievieno sviestu un izmaisa (karstajā masā sviests pats izkusīs). Tad masu atdzesē apmēram 15 min līdz istabas temperatūrai. Pievieno olu dzeltenumus un visu samaisa, tad liek garšvielas un saldo krējumu. Visu kārtīgi samaisa līdz veidojas viendabīga masa.

Sagatavoto masu liek konditorejas “špricē” (nepieciešams plats uzgalis) un uz cepamās plāts, uz kuras ir cepamais papīrs, veido apaļas formas kūciņas. Pārslaka ar izkausēto sviestu, pārkaisa ar sieru un cep sakarsētā krāsnī 180- 190 grādos apmēram 10- 15 min līdz tās zeltaini brūnas. Pasniedz kā piedevu pie gaļas vai var ēst vienkārši ar salātiem.

karupeli kartupeli


3 responses to ““Hercogienes kartupeļi”

  • Læura

    Sveika Liene🙂

    Paldies par iedvesmojosho recepti, bet man ir jautajums cik aptuveni daudz kartupelju picinju sanak no shi daudzuma, kas noradiits? Man planojas cienat 6-7 viesus un gribu saprast vai pietiks🙂

    Like

    • lienegatavo

      Sveika!
      Prieks, ka ir vēlme izmēģināt recepti! Piciņu skaits ir atkarīgs no tā, cik lielas tās plānojat veidot. Man bija tādas vidēji lielas- apmēram kā tāds vidēja izmēra kartupelis . Man sanāca 9 gab. (ja pareizi atceros). Bet tik daudz ēdājiem gan ieteiktu taisīt receptes dubultporciju. Lai veicas gatavošanā!

      Like

  • Laura Krasovska

    Sveika Liene !

    Paldies par burviigo recepti, bet man ir jautajums – cik daudz rozetishu sanak, ja gatavo ar minetajam sastavdaljam? Mani interese vai 6-7 cilvekiem pietiktu ar sho daudzumu vai9 jarekjina vairak?

    Paldies🙂

    Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: