Lazdu riekstu un auzu piens

Augu piens noteikti nav nekas jauns un neredzēts. Par to šobrīd runā daudz un ar katru brīdi arvien vairāk, jo cilvēki dažādu apsvērumu dēļ mēdz atteikties no piena un piena produktiem.

BET – es no piena neesmu atteikusies. Man vienkārši patīk eksperimenti virtuvē un tāpēc izdomāju, ka man arī jāpamēģina pagatavot izslavētais augu piens.

Jāsaka – pilnīgi elementāri! Vajadzīgs tikai jaudīgs blenderis un marle vai ļoti smalks siets piena nokāšanai.

Godīgi gan jāsaka – negaidiet, ka tas garšos pēc govs piena, bet tiešām ir garšīgi (īpaši riekstu piens)! Droši var izmantot gandrīz (ar uzsvaru uz gandrīz, jo visur to neesmu izmēģinājusi) visur, kur ir nepieciešams pievienot pienu, piemēram, kafijai, pankūku mīklai vai brokastu pārslām.

Nepieciešams:

Lazdu riekstu piens:

  • 1 glāze lazdu rieksti (īpaši gardi, ja rieksti ir grauzdēti)
  • 3 glāzes auksts ūdens
  • saldinātājs, ja vēlas – piemēram, kļavu sīrups, mazliet vaniļas cukurs, medu utml.

Auzu piens:

  • 1 glāze pilngraudu auzu pārslas (ātri vārāmās gan nederēs)
  • 3 glāzes auksts ūdens
  • saldinātājs, ja vēlas – piemēram, kļavu sīrups, mazliet vaniļas cukurs, medus utml.
  • neliela šķipsna sāls (ja šķiet, ka vajag, bet es nelietoju)

Lazdu riekstus uz 6 – 8 stundām liek aukstā ūdenī mērcēties. Es parasti lieku uz nakti. No rīta nolej nost ūdeni,kārtīgi noskalo, ieber blenderī, pielej ūdeni (svaigu un tīru!) un kārtīgi sablendē. Ņem sietu vai divkārtīgi salocītu marli un izkāš. Biezumus droši kārtīgi izspiež, ar rokām piepalīdzot, ja nepieciešams. Un viss! Pārlej slēgtā traukā, visērtāk – pudelē un glabā ledusskapī. Man nostāvēja 5 dienas un bija ok. Nokāstos biezumus var droši izmantot cepumos, biezputrās vai smūtijos.

Es zinu, ka daži mēs mēdz saldumam pielikt kļavu sīrupu, agaves sīrupu vai medu, bet man garšoja tāpat.

Auzu pārslas pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj apmēram uz 10 – 20 min (citur rakstīts, ka vajag ilgāk, bet, manuprāt, šim pienam tas īsti nav nepieciešams). Tad nolej nost ūdeni, kārtīgi noskalo aukstā ūdenī, liek blenderī, pielej ūdeni un sablendē (burtiski 30 sek – 1 min). Ņem smalku sietu vai divkārtīgi salocītu marli un izkāš. Biezumus nespiež (bet izkāš divreiz), jo spiešana sagatavoto pienu padarīs staipīgu. Bet jebkurā gadījumā auzu piena konsistence atšķirsies no riekstu pieniem, tā ir nedaudz staipīga, bet tā nu tas ir. Var likt kādu no saldinātājiem – kā jau minēju pie lazdu riekstu piena. Pārlej slēgtā traukā, visērtāk – pudelē un glabā ledusskapī. Stāvot ledusskapī, tas nedaudz noslāņojas, tāpēc pirms lietošanas to sakrata.


2 responses to “Lazdu riekstu un auzu piens

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: